Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wytyczne do realizacji działań z zakresu zarządzania wiekiem w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy Autor: dr inż. Zofia Pawłowska, CIOP-PIB2016 r. |
Spis treści:
Niniejsze wytyczne dotyczą integrowania zarządzania wiekiem z zarządzaniem bezpieczeństwem i higieną pracy. Mogą być one stosowane we wszystkich organizacjach, które są zainteresowane realizacją działań w zakresie zarządzania wiekiem, zarówno w tych wdrażających sformalizowane, dostosowane do wymagań norm systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, jak i w organizacjach takich systemów nie wdrażających. Zakres stosowania wytycznych może być różny i zależy od potrzeb organizacji, wynikających w szczególności ze specyfiki działalności i występujących zagrożeń oraz analizy otoczenia zewnętrznego i wewnętrznego.
W wytycznych przedstawiono:
2. Cel i zakres zarządzania wiekiem w przedsiębiorstwie
Zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwie ma umożliwić pracownikom wykonywanie pracy warunkach zapewniających im bezpieczeństwo i życie w zdrowiu do wieku emerytalnego, a także po jego osiągnięciu i koncentruje się utrzymywaniu zdolności do pracy przez cały okres życia zawodowego. Zarządzanie to polega na realizacji różnorodnych działań, które pozwalają na bardziej racjonalne i efektywne wykorzystanie zasobów ludzkich dzięki uwzględnianiu potrzeb i możliwości pracowników w różnym wieku. Nie jest ono tożsame z uprzywilejowaniem pracowników starszych i dotyczy wszystkich osób pracujących.
Celem ogólnym zarządzania wiekiem jest utrzymywanie zdolności pracownika do pracy przez cały okres jego życia zawodowego. Zdolność do pracy jest przy tym definiowana jako wynik interakcji między wymaganiami pracy w zakresie wysiłku fizycznego i umysłowego a zdolnościami funkcjonalnymi i umiejętnościami pracownika oraz jego stanem zdrowia i własną oceną funkcjonowania w określonej sytuacji organizacyjnej i społecznej. Do podstawowych czynników kształtujących zdolność do pracy należą:
Jako czynniki wspomagające rozwój zdolności do pracy wymieniane są również rodzina, otoczenie społeczne (przyjaciele i znajomi), a także środowisko zewnętrzne, w którym funkcjonują sprawne systemy ochrony zdrowia i które wspiera działania w zakresie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w przedsiębiorstwach.
Na większość wymienionych wyżej czynników mogą mieć wpływ działania organizacji, prowadzone w ramach zarządzania wiekiem. Realizacja tych działań wymaga uwzględniania różnorodności ze względu na wiek w zarządzaniu zasobami ludzkimi oraz zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy.
Zgodnie z propozycją Europejskiej Fundacji na rzecz Poprawy Warunków Życia i Pracy w Dublinie zarządzanie wiekiem może być włączone do zarządzania zasobami ludzkimi przez uwzględnianie różnorodności ze względu na wiek w działaniach takich jak:
oraz przez wspomaganie pracowników na etapie zakończenia pracy i przechodzenia na emeryturę.
Włączenie działań z zakresu zarządzania wiekiem do zarządzania zasobami ludzkimi nie jest jednak warunkiem wystarczającym skutecznego zarządzania wiekiem w przedsiębiorstwie. Konieczne jest również integrowanie zarządzania wiekiem z zarządzaniem bezpieczeństwem i higieną pracy, które oznacza uwzględnianie różnorodności ze względu na wiek w elementach składających się na system zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie. Wymagania odnośnie tych elementów oraz wytyczne ich wdrażania określają normy odnoszące się do systemów zarządzania BHP, do których należą w szczególności normy polskie PN-N-18001 „Systemy zarządzania BHP. Wymagania” oraz PN-N-18004 „Systemy zarządzania BHP. Wytyczne wdrażania”. Obecnie opracowywana jest również norma międzynarodowa ISO 45001 „Systemy zarządzania BHP. Wymagania wraz z wytycznymi wdrażania”. W normie tej zwraca się szczególną uwagę na określenie zakresu systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy z uwzględnieniem analizy otoczenia zewnętrznego i wewnętrznego organizacji, a w szczególności na konieczność zrozumienia potrzeb
i oczekiwań zainteresowanych stron.
Biorąc pod uwagę wymagania i wytyczne zawartych w wyżej wymienionych dokumentach oraz wyniki badań dotyczących zdolności do pracy można określić, które elementy systemu zarządzania BHP są szczególnie ważne dla utrzymywania zdolności do pracy, a tym samym dla skutecznej realizacji działań w zakresie zarządzania wiekiem. Do elementów tych zaliczyć można:
Podstawowe wymagania dla tych elementów w systemach zarządzania BHP[1] oraz zasady integrowania działań z zakresu zarządzania wiekiem w ramach tych elementów opisano w kolejnych punktach.
3. Przywództwo i zaangażowanie kierownictwa w zarządzaniu bezpieczeństwem
i higieną pracy uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
Oddziaływanie na wartości, postawy i motywację wymaga zaangażowania kierownictwa i rozwoju przywództwa. Pracownicy powinni mieć poczucie, że są szanowani i mogą ufać pracodawcy. Dostrzegają i doceniają oni sprawiedliwe traktowanie oraz brak tolerancji dla dyskryminacji ze względu na wiek. |
a) Przywództwo i zaangażowanie kierownictwa w systemie zarządzania BHP
- podstawowe wymagania
Zgodnie z wymaganiami stawianymi systemom zarządzania BHP, najwyższe kierownictwo organizacji powinno wykazywać przywództwo i zaangażowanie w zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy, w szczególności przez:
b) Przywództwo i zaangażowanie kierownictwa w zarządzaniu bezpieczeństwem
i higieną pracy uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
Przywództwo i zaangażowanie kierownictwa jest podstawowym warunkiem skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, a także skutecznego zarządzania wiekiem. Dlatego kierownictwo przedsiębiorstwa powinno znać i rozumieć zagadnienia związane z różnorodnością ze względu na wiek i możliwości wzmacniania zdolności do pracy w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
Zaangażowanie kierownictwa w zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy uwzględniającym zagadnienia różnorodności ze względu na wiek wyrażać się może w szczególności przez:
4. Współudział pracowników w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
Kierownictwo organizacji powinno dbać o rozwój kultury organizacyjnej, w której różnorodność pracowników ze względu ich na wiek jest postrzegana jako wartość dla organizacji i która wspiera aktywne zaangażowanie wszystkich pracowników w działania skierowane na utrzymywanie zdolności do pracy. |
a) Współudział pracowników w zarządzaniu BHP - podstawowe wymagania
W systemie zarządzania BHP konieczne jest ustanowienie, wdrożenie i utrzymywanie procesów zapewniających współudział w zarządzaniu BHP pracowników na wszystkich szczeblach struktury organizacyjnej, odpowiednio do ich roli w organizacji.
W celu realizacji współudziału należy:
b) Współudział pracowników w zarządzaniu BHP uwzględniającym
różnorodność ze względu na wiek
Współudział pracowników w zarządzaniu w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek oznacza współdziałanie pracowników i kadry kierowniczej w działaniach skierowanych na utrzymywanie zdolności do pracy. Może on być realizowany przez:
5. Określenie polityki bezpieczeństwa i higieny pracy uwzględniającej
różnorodność ze względu na wiek
a) Polityka w systemie zarządzania BHP - podstawowe wymagania
Polityka bezpieczeństwa i higieny pracy określa kierunki działań strategicznych (długoterminowych), przyjętych w przedsiębiorstwie w celu osiągania zakładanych wyników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i ich ciągłej poprawy. Wyznacza ona ramy do ustalania celów i planów ich osiągania.
Zgodnie z wymaganiami przyjętymi dla systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, polityka bezpieczeństwa i higieny pracy powinna obejmować co najmniej deklaracje odnośnie:
b) Polityka w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy uwzględniającym
różnorodność ze względu na wiek
W celu podkreślenia, że polityka bezpieczeństwa i higieny pracy uwzględnia zagadnienia różnorodności ze względu na wiek, celowe jest włączenie do niej deklaracji dotyczących:
Realizacja określonych w polityce kierunków działań wymaga ustanowienia celów i planów ich osiągania, a także odpowiedniego zaprojektowania i wdrożenia procesów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
6. Planowanie działań w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
a) Planowanie w systemie zarządzania BHP - podstawowe wymagania
Planowanie obejmuje określanie celów i planów ich realizacji. Przy określaniu celów uwzględnia się:
Cele powinny być mierzalne lub możliwe do oceny, monitorowane, zakomunikowane i w razie potrzeby uaktualniane.
Plany osiągania ustalonych celów powinny określać:
Należy zapewnić współudział pracowników w procesie planowania, a także, jeżeli to właściwe, zaangażowanie innych zainteresowanych stron.
b) Planowanie w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy uwzględniającym
różnorodność ze względu na wiek
Celem ogólnym zarządzania wiekiem w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy jest utrzymywanie zdolności do pracy pracowników przez cały okres aktywności zawodowej.
Cele szczegółowe wpisujące się w realizację tego celu ogólnego mogą być formułowane w różny sposób, z uwzględnieniem wyników analizy otoczenia wewnętrznego i zewnętrznego organizacji. Dokonując tej analizy warto jest między innymi zwrócić uwagę na następujące zagadnienia, które mogą mieć znaczenie z punktu widzenia działań skierowanych na utrzymywanie zdolności do pracy:
Ustalone po przeprowadzeniu takiej analizy cele szczegółowe dotyczyć mogą na przykład:
Przed ustaleniem planów działań skierowanych na utrzymywanie zdolności do pracy w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy należy, podobnie jak w przypadku planowania innych działań, zidentyfikować ryzyka i szanse, które są istotne z punktu widzenia osiągania ustalonych celów oraz doskonalenia zaplanowanych działań. Do ryzyk związanych z osiąganiem celów skierowanych na utrzymywanie zdolności do pracy należeć mogą:
Do szans skutecznej realizacji planowanych działań zaliczyć można:
Celowe jest zapewnienie współudziału pracowników reprezentujących różne grupy wieku w planowaniu działań skierowanych na utrzymywanie zdolności do pracy.
7. Kompetencje i świadomość w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
a) Kompetencje i świadomość w systemie zarządzania BHP
- podstawowe wymagania
Jednym z warunków skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy jest zapewnienie pracownikom odpowiednich kompetencji, obejmujących wiedzę i umiejętności potrzebne do realizacji powierzanych im zadań, a w szczególności kompetencji potrzebnych do udziału w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy, odpowiednio do roli pełnionej w organizacji. Z zapewnieniem kompetencji potrzebnych do skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy związane jest:
W przypadku stwierdzenia, że kompetencje nie odpowiadają potrzebom, konieczne jest podjęcie działań skierowanych na ich odpowiednie dostosowanie i rozwój. Do działań takich zaliczyć można szkolenia, mentoring, a także zmianę zakresu zadań powierzanych pracownikom do realizacji. W szczególnych przypadkach może okazać się konieczne zapewnienie konsultacji zewnętrznych lub usług podwykonawców.
Ważne jest również zapewnienie, żeby osoby wykonujące pracę na rzecz organizacji były świadome:
b) Kompetencje i świadomość w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
Konieczne jest zwiększenie świadomości zagadnień związanych z wiekiem oraz kompetencji w zakresie zarządzania wiekiem, szczególnie wśród kadry kierowniczej. |
Uwzględnienie w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy różnorodności ze względu na wiek jest związane z potrzebą rozwoju kompetencji odnoszących się do:
Istotną rolę w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy odgrywają kompetencje pracowników służb bezpieczeństwa i higieny pracy. W celu włączenia działań z zakresu zarządzania wiekiem w zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy konieczne jest, aby osoby wykonujące obowiązki tych służb dysponowały wiedzą na temat zmian potencjału zdrowotnego i funkcjonalnego wraz z wiekiem, potrafiły oceniać ryzyko zawodowe z uwzględnieniem różnorodności ze względu na wiek, a także rozumiały potrzebę dostosowania miejsca pracy i organizacji pracy do potrzeb pracowników (zarówno młodszych, jak i starszych) i wiedziały, jakie rozwiązania można zastosować w celu tego dostosowania.
Wszyscy pracownicy powinni być świadomi że:
Kształtowaniu świadomości służyć może w szczególności:
8. Komunikowanie się w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
a) Komunikowanie się w systemie zarządzania BHP
- podstawowe wymagania
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy wiąże się z potrzebą ustalenia celów i zasad komunikowania się w sprawach dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, a w szczególności określenie:
Przy określaniu zakresu przekazywanych informacji i metod ich przekazywania należy uwzględnić aspekty związane z różnorodnością (np. aspekty kulturowe, wykształcenie itp.).
b) Komunikowanie się w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
W celu włączenia zagadnień różnorodności ze względu na wiek w zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy konieczne jest określenie:
Należy przy tym uwzględnić zróżnicowane potrzeby pracowników należących do różnych grup wieku i zajmujących różne miejsca w strukturze organizacyjnej.
Przekazywane informacje dotyczyć mogą w szczególności:
Metody przekazywania informacji powinny być dostosowane do potrzeb pracowników. Celowe jest wykorzystywanie do przekazywania informacji kilku różnych metod.
Uwaga:
Przy określaniu metod przekazywania informacji należy zwracać uwagę na preferencje pracowników w tym zakresie. Badania przeprowadzone w 2015 roku wykazały, że:
|
9. Zarządzanie ryzykiem zawodowym z uwzględnieniem różnorodności
ze względu na wiek
a) Zarządzanie ryzykiem zawodowym w systemie zarządzania BHP
- podstawowe wymagania
Zarządzanie ryzykiem zawodowym obejmuje identyfikację zagrożeń dla bezpieczeństwa i zdrowia oraz ocenę i ograniczanie związanego z nimi ryzyka zawodowego. Proces zarządzania ryzykiem zawodowym obejmować powinien wszystkie stanowiska pracy oraz działania, lub usługi, które organizacja może nadzorować oraz na które może wpływać.
Identyfikacja zagrożeń i ocena związanego z nimi ryzyka zawodowego przeprowadzana być powinna:
- okresowo, z częstotliwością zależną od potrzeb organizacji, która jest uwarunkowana przede wszystkim wymaganiami obowiązujących przepisów oraz rodzajem występujących zagrożeń
- na etapie projektowania nowych działań, wyrobów i usług
- po wprowadzeniu nowych działań, wyrobów i usług
- przed wprowadzeniem zmian w działaniach, wyrobach i usługach
- po wprowadzeniu tych zmian
- po wystąpieniu wypadku przy pracy lub stwierdzeniu choroby związanej z pracą.
Jeżeli wyniki oceny ryzyka zawodowego wskażą na możliwość pogorszenia się stanu zdrowia pracownika lub wystąpienia wypadku przy pracy, konieczne jest zaplanowanie i wdrożenie działań umożliwiających odpowiednie jego ograniczenie.
b) Zarządzanie ryzykiem zawodowym w zarządzaniu bezpieczeństwem
i higieną pracy uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
Odpowiednie dostosowanie warunków pracy i jej zorganizowanie z uwzględnieniem mocnych stron, potrzeb i możliwości pracowników ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia zdolności do pracy, dobrostanu i wydajności. |
Zarządzanie ryzykiem zawodowym ma kluczowe znaczenie dla utrzymywania zdolności do pracy. Uwzględnienie czynników związanych ze stanem zdrowia i wiekiem w ocenie i ograniczaniu ryzyka zawodowego to jeden z podstawowych warunków utrzymywania zdolności do pracy przez cały okres aktywności zawodowej. Należy jednak pamiętać, że wiek nie jest podstawowym czynnikiem decydującym o niemożności lub ograniczeniach w wykonywaniu określonych prac.
W dążeniu do uwzględniania wieku pracowników w ocenie ryzyka zawodowego można określić rodzaje prac i zadań roboczych, których wykonywanie może (ale nie musi w każdym przypadku) wiązać się ze zwiększonym poziomem ryzyka zawodowego dla grup osób w różnym wieku i o różnym stanie zdrowia. Należy tu wziąć pod uwagę:
W przypadku zidentyfikowania tego rodzaju prac może okazać się konieczne wprowadzenie dodatkowych środków ochrony dla tych osób lub grup osób, dla których ryzyko zawodowe związane z ich wykonywaniem może być zwiększone. Może to oznaczać w szczególności:
Uwaga: Potrzeby zmian można najłatwiej zidentyfikować i wprowadzać w konsultacji z pracownikami. |
10. Monitorowanie w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
a) Monitorowanie w systemie zarządzania BHP
- podstawowe wymagania
Podstawowym celem monitorowania bezpieczeństwa i higieny pracy jest bieżące sprawdzanie zgodności działań realizowanych w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy i osiąganych wyników z ustalonymi wymaganiami. Monitorowanie dotyczyć może różnych aspektów tych działań i odnosić się w szczególności do:
W każdym przypadku celowe jest określenie wskaźników charakteryzujących monitorowane aspekty, metod pozyskiwania informacji potrzebnych do wyznaczania tych wskaźników oraz ich wyznaczania i rejestrowania.
b) Monitorowanie w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy
uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek
W monitorowaniu realizowanym w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy uwzględniającym różnorodność ze względu na wiek celowe jest zwrócenie uwagi na zagadnienia ważne z punktu widzenia utrzymywania zdolności do pracy, a w szczególności na zbieranie i analizowanie informacji dotyczących:
Wyniki monitorowania mogą służyć do oceny działań w zakresie zarządzania wiekiem, realizowanych w ramach zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy, a także stanowić podstawę do określania celów w tym zakresie.
11. Przegląd zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy z uwzględnieniem
różnorodności ze względu na wiek
a) Przegląd zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
- podstawowe wymagania
W systemie zarządzania BHP należy dokonywać okresowo przeglądu zarządzania, który służy zapewnieniu, że wprowadzony w organizacji system zarządzania BHP odpowiada potrzebom i umożliwia osiąganie zamierzonych wyników. Przegląd ten obejmuje w szczególności następujące zagadnienia:
a) zmiany w otoczeniu zewnętrznym i wewnętrznym organizacji
b) stopień realizacji deklaracji zawartych w polityce i osiągnięcia ustalonych celów BHP
c) wyniki osiągane w zakresie BHP
d) informacje pozyskane od zainteresowanych stron, w tym opinie pracowników dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wynikiem przeglądu mogą być w szczególności decyzje dotyczące doskonalenia zarządzania BHP, w tym decyzje dotyczące zmian w systemie zarządzania, działań niezbędnych do osiągnięcia celów, a także zasobów potrzebnych dla zapewnienia skuteczności zarządzania BHP.
b) Przegląd zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy z uwzględnieniem
różnorodności ze względu na wiek
Przeprowadzając przegląd zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy z uwzględnieniem różnorodności ze względu na wiek należy zwrócić szczególną uwagę na następujące zagadnienia:
Wyniki przeglądu stanowią podstawę do podejmowania decyzji dotyczących doskonalenia zarządzania wiekiem w przedsiębiorstwie.
[1] Uwaga: Przedstawione w wytycznych wymagania są zgodne ze sformułowanymi w polskich normach serii
PN-N-18000 oraz w projekcie normy międzynarodowej ISO DIS 45001 „Occupational health and safety management systems - Requirements with guidance for use”, 2016
Opracowano w ramach realizacji III etapu programu wieloletniego „Poprawa bezpieczeństwa i warunków pracy (2014-2016) finansowanego z zakresie badań naukowych i prac rozwojowych ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego/Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Koordynator programu: Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy. Projekt nr I.P.16 pn. Zarządzanie wiekiem w aspekcie kształtowania warunków pracy i jej efektywności
Ostatnio udostępnione tematy
w BHP-Info: