Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Menu:
Lista kontrolna Zalecenia dotyczące doboru środków ochrony indywidualnej w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego
Autor: dr inż. Adam Pościk (CIOP-PIB)
Czynniki niebezpieczne/szkodliwe
|
Zagrożenia | Tak | Nie | Środki ochronyindywidualnej |
Czynniki mechaniczne | Zagrożenie urazami powodowanymi ruchomymi częściami maszyn i urządzeń do rozdrabniania owoców i warzyw | Odzież ochronna stosowana przy zagrożeniu pochwycenia i wplątania się w ruchome części | ||
Czynniki mechaniczne | Zagrożenia urazami powodowanymi przez ostre narzędzia ręczne do rozdrabniania owoców i warzyw | Okulary przeciwodpryskowe Rękawice chroniące przed przecięciem nożem ręcznym Odzież chroniąca przed opryskaniem cieczą i do prac zręcznymi nożami |
||
Czynniki mechaniczne | Zagrożenie urazami powodowanymi poślizgnięciami, potknięciami i upadkami na podłodze lub innym podłożu stanowiska pracy, przejść, dojść lub dróg komunikacyjnych | Obuwie ochronne wyposażone w podeszwy antypoślizgowe | ||
Hałas | Narażenie na hałas emitowany przez maszyny i urządzenia: maszyny i urządzenia do produkcji przetworów, autoklawy | Ochronniki słuchu (wkładki lub nauszniki) | ||
Czynniki chemiczne | Kontakt w procesie pracy ze środkami zawierającymi niebezpieczne substancje | Sprzęt ochrony układu oddechowego Rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi Fartuchy, obuwie chroniące przed czynnikami chemicznymi |
||
Czynniki biologiczne | Kontakt z drobnoustrojami (bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby) | Sprzęt ochrony układu oddechowego Rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi i mikroorganizmami Fartuchy, obuwie chroniące przed czynnikami chemicznymi i mikroorganizami |
||
Czynniki termiczne | Zagrożenia oparzeniami powodowanymi przez gorące powierzchnie i przedmioty, gorący tłuszcz, wodę i parę | Rękawice chroniące przed kontaktem z gorącymi przedmiotami Odzież chroniąca przed opryskaniem cieczą |
||
Czynniki termiczne | Kontakt z zimnymi powierzchniami, niską temperaturą w pomieszczeniach chłodni |
Odzież ciepłochronna chroniąca przed zimnem
Rękawice chroniące przed zimnem
Obuwie chroniące przed zimnem |
Klauzula RODO Dostępność cyfrowa Copyright © Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy Wszelkie prawa do udostępnianych materiałów informacyjnych są zastrzeżone. Kopiowanie w celu rozpowszechniania fragmentów lub całości materiałów jest zabronione. Udostępnione materiały można kopiować zarówno we fragmentach jak i w całości wyłącznie na użytek własny. |