Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wywrotnice do mas cukierniczych i ciastowych przeznaczone są do podnoszenia dzież z wózkami i ich opróżniania. Wywrotnice podnoszące oferują różne kierunki wywracania dzież z masa cukierniczą, prosto, na prawo, na lewo.
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze wywrotnic mas cukierniczych to:
Rys. 5. Wywrotnica do mas cukierniczych.
Zasady bezpieczeństwa pracy podczas wywracania mas cukierniczych i ciast.
Piekarz korzystający w swej pracy z wywrotnicy powinien posiadać odpowiednie kwalifikacje i przeszkolenie pozwalające na obsługę do tego typu urządzeń. Przystępując do pracy musi być wyposażony w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawiczki, odpowiednie obuwie antypoślizgowe.