Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Przesiewacze do mąki
Przesiewacz do mąki służy do jej przesiewania i dostarczania do linii produkcyjnej pieczywa. Mechaniczny przesiewacza przeznaczony jest do oczyszczania mąki z zanieczyszczeń.
Rys. 6. Przesiewacz do mąki
Zazwyczaj wyposażony jest w stolik jezdny przeznaczony do kładzenia worka z mąką. Lej wsypowy umożliwia wsyp mąki do przesiewacza. Kształt rury wysypowej umożliwia bezpośrednie dozowanie mąki do np. miesiarki.
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze przesiewaczy mąki to:
Zasady bezpieczeństwa pracy podczas wywracania mas cukierniczych i ciast.
Pracownik korzystający z przesiewcza mąki musi posiadać odpowiednie przeszkolenie w zakresie obsługi tego urządzenia oraz być wyposażeni w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawiczki, odpowiednie obuwie antypoślizgowe.
Należy przestrzegać zasad ergonomii przy załadunku worków na wózek jezdny.