Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Głównym zadaniem pracownika obsługującego smażalkę do pączków jest obsługa tego urządzenia polegająca na wkładaniu do rozgrzanego tłuszczu surowych pączków, nadzorowanie procesu ich pieczenia, przekręcanie, wyjmowanie na ociekacz gotowych pączków i w razie konieczności dodawanie tłuszczu do smażalki.
Smażalka do pączków powinna być w całości wykonana jest z wysokiej jakości stali kwasoodpornej. Komora smażalki powinna być wyprofilowana w taki sposób, aby po zakończeniu użytkowania szybko i łatwo można było spuścić zużyty tłuszcz. Elementy grzejne wraz ze sterowaniem powinny być całkowicie wyjmowane ze smażalnika w celu ułatwienia czyszczenia komory z pozostałości ciasta i mąki. W komorze smażalki powinna być zaznaczona wyraźnie linia maksymalnego poziomu tłuszczu, wraz z informacją aby jej nie przekraczać.
Rys. 9. Smażalka do pączków
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze smażalek do pączków:
Zasady bezpieczeństwa pracy podczas obsługi smażalek do pączków.
Pracownik korzystający z smażalek do pączków musi posiadać odpowiednie przeszkolenie w zakresie obsługi tego urządzenia. Powinien być wyposażony w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawice, odpowiednie obuwie antypoślizgowe, okulary chroniące oczy przed odpryskami gorącego tłuszczu.